december 2024: ‘vogeldetector’

Achterin de tuin heb ik een vogel-nestkastje (voor koolmezen).
Momenteel is daar een ‘slaper’. Tegen dat het donker wordt komt hij (of zij) binnen en vroeg in de morgen vertrekt hij/zij weer.
Ik zou graag wat meer inzicht hebben in dat gedrag. Hoe laat komt ze nou eigenlijk?
En in de zomer (*als* er een nestje komt) is het een af- en aanvliegen met rupsen. Ik zou best willen weten hoe vaak.

In de nestkast zit een camera; en die detecteert beweging. Als er iets in de kast gebeurt wordt er een foto en een kort filmpje gemaakt. Die kan ik bekijken.
Maar ik heb verder geen ‘koppeling’ met die camera.

Ik heb nu een bewegingsdetector gemonteerd; vlak boven het vlieggat. Zie hiernaast (klik voor groter).
Eerst had ik een heel mooie platte. Gebaseerd op ‘microgolven’ (?). Maar die bleek veel en veel te gevoelig. Ziet beweging aan de andere kant van een muur!
Toch maar overgestapt op een gewone ‘PIR’. Zie plaatje. Die is wel wat dikker/groter en ik hoop maar dat de vogels dat accepteren. Tot nu toe gaat dat goed; de slaper blijft gewoon komen.
Ook de PIR had nog wat te veel valse alarms; dus ik heb er (met behulp van de 3D-printer) een afschermend kapje omheen gezet. Dat helpt. Maar zie verder.

De PIR is verbonden met een ESP32-computertje (in het tuinhuisje) en rapporteert bewegingen via MQTT aan mijn HomeAssistant (daarmee kan ik allerlei dingen in en rond mijn huis zien en besturen).

Ik vond het wat zonde om die ESP32-computer alleen maar te gebruiken voor de paar bewegingen per dag.
Bovendien wilde ik weten of thuiskomst/vertrek van de winterslaper afhankelijk is van de hoeveelheid licht.
Daarom heb ik (onder de nestkast) een doosje gemaakt met sensoren voor lichtintensiteit, temperatuur en relatieve luchtvochtigheid.
De ESP32 rapporteert die waardes (ongeveer) elke 10 minuten en ook als er beweging is.
Verdere verwerking van de gegevens gebeurt in automatiseringen in HomeAssistant.

Valse alarmen

Op het scherm van HomeAssistant (zie verder bij de foto’s) zie je een lijstje van momenten dat er beweging is geconstateerd. Hiernaast het betreffende deelscherm (klik voor groter).
Er zitten veel fouten tussen. Een belangrijk deel wordt veroorzaakt doordat de slaper ‘s morgens vroeg niet meteen zin heeft om weg te gaan. Hij steekt zijn kop naar buiten (-> alarm), maar wellicht vindt hij/zij het nog wat te koud of te donker. Zie hieronder een filmpje van het ‘opstaan-proces’.

Zo door de dag heen is er af en toe ook een vals alarm.
Ik dacht eerst aan fouten in mijn hard- of software (echt heel betrouwbaar is een en ander helaas niet), maar van de week zag ik stomtoevallig een paartje koolmezen dat in mijn tuin op verkenning was. Ik heb twee nestkastjes hangen (eentje eigenlijk voor pimpelmezen en zonder camera) en het paartje bekeek ze allebei. Ze zaten op de rand van het vlieggat (-> alarm), maar gingen niet naar binnen. Want ik heb ze niet op de camera van de nestkast gezien.
Geen idee trouwens of dat verkennende paartje iets te maken heeft met mijn nachtslaper. Het lijkt mij onwaarschijnlijk; maar ja… je weet het niet.

Het lijkt dus allemaal redelijk te werken.
Ik hoop dat ik dit jaar weer eens nestje in de kast krijg en dan dus veel vliegbewegingen bij het voeren.
Tot die tijd maar proberen het gedrag van de nachtslaper te snappen.
Hoe laat komt/vertrekt hij bijvoorbeeld? Heeft dat te maken met de hoeveelheid daglicht? Heel veel verband zie ik in de gauwigheid niet. Naarmate het langer licht wordt, zal hij best wel later thuis komen, maar ik vermoed dat de koolmees niet digitaal ondersteund is.

Hieronder zie je een ‘gallery’ van foto’s. Je kunt er doorheen bladeren en als je er op klikt worden ze groter.

One thought on “december 2024: ‘vogeldetector’

  1. Wow Peet, dat is echt Nestkast 2.0 😉 Wij hebben sinds vorige week ook weer een slaper. Ik duimen voor een nestje bij jou, en ook bij ons!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *