Het logo staat op een flat op de kop van de Heemraadsingel in Rotterdam.
Je kunt op onderstaand plaatje klikken om het groter te zien.
Het gebouw komt voor in een artikel in Rijnmond; hieronder overgenomen.
Geen zusterflat
"Veel mensen denken dat het een zusterflat is geweest", vertelt Rob Noordhoek van Museum Rotterdam, "maar dat is het juist niet.
Het is een flat die speciaal is gebouwd voor alleenstaande werkende vrouwen".
Na de Tweede Wereldoorlog is bijna honderd procent van de vrouwen huisvrouw. In 1947 is 98 procent van de gehuwde vrouwen tussen de 15 en 64 jaar fulltime huisvrouw. Door een gebrek aan mannelijke arbeidskrachten hebben in de oorlogsjaren juist veel vrouwen gewerkt. Na de oorlog worden vrouwen teruggeduwd in de huisvrouwenrol. Er zijn ook vrouwen die een carrière ambiëren.
Handelingsonbekwaam
Noordhoek: "Als je dat wilde, moest je niet trouwen. Tot 1957 waren getrouwde vrouwen handelingsonbekwaam.
Dat betekende dat je geen bankrekening kon hebben en als je iets wilde kopen moest je toestemming vragen aan je man.
Vrouwen in overheidsdienst werden bij hun huwelijk meteen ontslagen."
De RVS-flat is gebouwd op initiatief van zeven Rotterdamse vrouwenverenigingen. De gemeente heeft er wel sympathie voor maar vindt gezinnen belangrijker. Bovendien is er woningnood. Uiteindelijk komt het gebouw er toch omdat Rotterdamsche Verzekering Sociëteiten (RVS) het wil financieren. Daarnaast komt er een premie van hoogbouw van het Rijk.
Luxe
In 1956 gaat de eerste paal de grond in en in 1958 wordt de flat opgeleverd.
"Een eigen woning met een eigen voordeur was een ongekende luxe voor de bewoners.
Het waren zelfstandige vrouwen met een carrière die lang gedwongen werden bij hun ouders of een hospita te wonen", zegt Rob Noordhoek.
In de beginjaren is de flat voor alleenstaande werkende vrouwen van minimaal 40 jaar, voor onvolledige gezinnen en ouderen. De leeftijdseis wordt vrij snel bijgesteld naar minimaal 30 jaar. Inmiddels bestaat het gebouw uit koopwoningen.