Useless Machine

Deze pagina staat ook (met wat fraaiere opmaak) in mijn blog

Een flink aantal jaren geleden kwam ik voor het eerst een 'useless machine' tegen.
Voor wie er nog nooit van gehoord heeft: het is een machine die als enige doel heeft om zichzelf weer uit te zetten als iemand hem aan heeft gezet.
Aanzetten gaat met een schakelaartje op de doos; en uit de machine komt dan een handje o.i.d. die de schakelaar weer uit zet.
Er zijn allerlei variaties op dit thema.
Vraag niet waarom; maar het sprak me meteen erg aan.

Ik heb een paar keer op het punt gestaan zo'n ding te kopen. Ik heb er zelfs wel eens een besteld, maar die kon opeens niet meer geleverd worden.
Zelf maken dan? Het leek me nog een heel gedoe.
Maar eind oktober 2021 kwam ik een simpel ontwerp tegen. Dat heb ik toen nagemaakt. Zie mijn blog-entry.
Wel grappig; maar het is wel domme brute kracht.

Weer wat verder gekeken en ik kwam terecht bij een leuk ding, wat twee servo-motoren heeft die aangestuurd worden door een (programma in een) microprocessor. De eerste motor doet een klepje open (en dicht), waaruit een arm komt (aangestuurd door de tweede servo) die de schakelaar uitzet.
Het grappige is dat je in de programmatuur allerlei 'gedrag' kunt vastleggen. Als de 'gebruiker' bijvoorbeeld snel de schakelaar weer aanzet, terwijl de arm weer op weg is naar de rust-stand; kan de machine 'kwaad' worden en op een andere manier de schakelaar weer uitzetten.

Deze dan maar zelf bouwen?
Mezelf kennende, gaat me dat niet lukken in hout. En zo'n electronica-wonder ben ik nu ook weer niet. Verder heb ik het idee dat de machine uit dat filmpje altijd (een beetje) stroom blijft gebruiken. En dat kost je je batterijen....
Pieker, pieker, pieker.
En ik heb de volgede beslissingen genomen:
- gebruik een kant en klare microprocessor met aanverwante sturing: een Arduino.
- gebruik een relais om te zorgen dat ik volledig stroomloos ben als de schakelaar uit staat (zie schema hieronder)
- bouw het niet in hout; maar in plastic; waarbij ik alle onderdelen in Sketchup teken en op mijn 3D-printer print.

Zo gezegd; zo gedaan.

Begonnen (begin december 2021) met aanschaf van een Arduino starter kit en mezelf dat 'platform' een beetje eigen gemaakt.
Een relais en een wisselschakelaar gekocht en mijn roestige electra-kennis toegepast. Je kunt nu de Arduino aanzetten met een schakelaar en het eerste wat de Arduino doet is een relais aanspreken wat ervoor zorgt dat de Arduino aan blijft, ook als je de schakelaar weer uitzet. Als de Arduino 'klaar' is; zet hij zichzelf uit dooe het relais weer te laten afvallen.
De volgende stap was aanschaf van twee servo-motortjes en een beetje pielen op een stukje hout.
Eigenlijk liep dat allemaal best. Ook niet echt moeilijk. Helaas moet ik wel toegeven dat ik in het proces twee Arduino's heb opgeblazen door kortsluiting. Nu kost zo'n 'Arduino Nano Every' (de kleinste Arduino) wel niet 'de wereld' (ongeveer 12 euro), maar ik schaam me er toch wel voor....

het schema van de elektronica (klik voor groter)

stukje van de programmatuur in de Arduino

Maar nu het laatste onderdeel van het plan. De mechanica bouwen in plastic. Daar ben ik wel een week of twee mee bezig geweest. Zie het verslagje hieronder. Best veel werk dus; maar ik kan me niet voorstellen dat/hoe ik het 'in hout' voor elkaar had gekregen.

alle (te printen) onderdelen in Sketchup

de kast waaruit de arm komt die de schakelaar uitzet

de kast waarop het klepje zit

Uiteindelijk een kwestie van alle onderdelen in elkaar zetten.

in elkaar zetten van de machine

Ik ben er de eerste drie weken van januari bijna full-time mee bezig geweest. Ik verklaar hem nu voor klaar. Ik had nog het plan om dit plactic gebeuren tot 'binnenwerk' te verklaren en het hele ding te laten zakken in een houten doos (met een houten deksel. Maar eigenlijk vind ik het in plastic ook wel mooi. En... ik was het wel een beetje zat, zo langzamerhand.
Heel misschien bouw ik er nog wel een keer eentje (waarin ik wat kleine details aanpas) en dat ik die dan wel in een houten doos doe. Nog eentje bouwen is niet echt moeilijk; want ik heb natuurlijk alle ontwerpen en stuurbestanden voor de 3D-printer nog. Het kost dan 'alleen' nog maar 3 tientjes onderdelen (Arduino; servo's, relais), een paar ons plastic en heel veel (print-) tijd.
Maar ik denk dat het hier wel bij blijft...

Het heeft allemaal eigenlijk iets teveel tijd, geld en moeite gekost; maar ik ben toch wel blij dat ik het gedaan heb...

 

 

 

 

Laatste grote aanpassing: 2022-01-23

This page is valid HTML 4.01 Transitional